Czarniak

Bardzo smaczna ryba z rodziny dorszowatych, która niemal stała się ofiarą zabiegów marketingowych. Czarniak – to nazwa nosząca nieprzyjemne konotacje, być może dlatego w ladach chłodniczych i kartach menu bywa nazywana synonimami „pollock”, „dorsz atlantycki” lub zupełnie od czapy „łosoś morski”. Na początku XXw pogardliwie nazywana nero, carbonario, Kohlfish…. Nazwy wcale nie mylące, bowiem grzbiet i wnętrze paszczy tej ryby są smoliście czarne. Mięso też jest dość ciemne, perłowo-szare i dopiero podczas obróbki termicznej staje się niemal białe. Przeważnie dorasta do 60cm, chociaż zarejestrowano osobnika długości 130cm i 32kg wagi. Żyje po obu stronach północnego Atlantyku i osiąga wiek 25 lat

Upowszechnienie nazwy Seelachs, czyli właśnie „łosoś morski” w połowie XXw. znacząco zwiększyło połowy czarniaka. Procesy technologiczne polegające na przerabianiu mięsa czarniaka na namiastkę łososia również przyczyniły się do intensywności połowów. W  latach 70. łapano 750 tysięcy ton tej ryby rocznie, co naturalnie doprowadziło do załamania liczebności w latach 90. Dziś połowy czarniaka ustabilizowane są na poziomie 300 – 500 tysięcy ton.

Kiedy pisałem o zasięgu czarniaka, przypomniałem sobie jedną z ekspertyz w którymś z pomorskich zakładów rybnych (zespół redakcyjny czasami wzywany jest do zakładów przetwórczych jako rzeczoznawca ryb). Jako ciekawostkę pokazano nam czarniaka importowanego z Chin, opisanego jako ryba złapana w Argentynie. Ojtam 😉

Tomasz Kiewski

Mapka zasięgu czarniaka pochodzi z witryny Fishbase.

Zdjęcie w nagłówku przedstawiające czarniaka pochodzi z witryny fishbase. © Peter Rask Møller

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s